خانه - درمان ریزش مو - درمان ریزش مو هورمونی
علائمی مانند افزایش وزن، مشکلات پوستی و ریزش مو، نشانه های عدم تعادل هورمونی هستند که تاثیرات منفی بر اعتماد به نفس و رضایت افراد از ظاهر خود می گذارد. برای بسیاری از افراد، موها یکی از نمادهای اصلی ظاهری محسوب می شوند. در اینجا به درمان و علائم ریزش موی ناشی از عدم تعادل هورمونی میپردازیم. اگرچه معمولاً تصور می شود که ریزش مو مشکلی است که به طور اختصاصی افراد را تهدید کند، اما تعداد زیادی از افراد در طول عمر خود با مشکلات ریزش مو (که اغلب به دلیل مسائل هورمونی است) مواجه می شوند. خوشبختانه، روش های متعددی برای درمان ریزش موی هورمونی وجود دارد. در اینجا به دلایل ریزش مو، نقش هورمونها در این روند و راه های درمان ریزش مو هورمونی پرداخته می شود.
اگر اخیراً متوجه ریزش مو یا نازک شدن موهای خود شده اید، تنها راه درمان موثر این مشکل، تشخیص علت زمینه ای آن است. ریزش مو در بسیاری از موارد، نشانه ای از مشکلات اساسی بدن شماست که نیاز به درمان فوری دارد. این مشکلات ممکن است مربوط به عدم تعادل هورمونی بدن شما باشند. در حالی که ژنتیک به عنوان یکی از دلایل شایع ریزش مو در افراد شناخته می شود، اما علت زمینه ای ریزش مو در برخی از موارد ممکن است متفاوت باشد.
هورمون ها به عنوان عامل اصلی، ریزش مو در زنان و مردان را تحت تاثیر قرار می دهند. در هر دو جنس، هورمون خاصی وجود دارد که مسئول این روند است، به نام DHT یا دی هیدروتستوسترون. این هورمون به عنوان یک فرعی از تستوسترون تولید می شود. هم مردان و هم زنان نیازمند تستوسترون هستند. بدن مردان، مقدار زیادی تستوسترون و مقدار کمی هورمون استروژن تولید می کند که در زنان، این میزان معکوس است و بدن تستوسترون کمی تولید می کند و بیشتر هورمون های تولید شده از نوع استروژن و پروژسترون هستند. تستوسترون در تنظیم میل جنسی، حفظ استخوان ها و سلامت بافت ماهیچه ای نقش دارد.
بدن از تستوسترون برای تولید چندین هورمون دیگر استفاده می کند، یکی از آن ها DHT است. این هورمون با کاهش اندازه فولیکول های مو در محدوده خط مویی شما، باعث متوقف شدن رشد موها و در نهایت ریزش آنها می شود. این نوع ریزش مو به عنوان آلوپسی آندروژنیک یا ریزش موی زنانه شناخته می شود. از آنجایی که این نوع ریزش مو می تواند فولیکول های مو را تخریب کند، موهایی که از دست میدهید ممکن است همیشه از بین بروند. درمان ریزش مو هورمونی اغلب شامل استفاده از داروهایی است که به کاهش تولید DHT و کنترل اثرات منفی آن بر فولیکولهای مو کمک میکنند.
بر اساس تحقیقات انجام شده در سال 2020، روند ریزش موی آندروژنیک در مردان با انحراف خط پیشانی آغاز می شود و در نهایت به کچلی منجر خواهد شد. در زنان، این روند با عقب نشینی آرام و تدریجی خطوط دو طرف پیشانی (عریض شدن پیشانی) شروع شده و سپس با نازک شدن موهای سر ادامه می یابد.
ریزش موی یکی از مشکلات رایجی است که ناشی از تغییرات هورمونی در بدن ایجاد می شود. عوامل مختلفی وجود دارند که می توانند به ریزش موی هورمونی منجر شوند، از جمله:
تیروئید غده ای است که کنترل سوخت و ساز بدن را بر عهده دارد و نقش مهمی در رشد موها ایفا می کند. اگر تیروئید کم کار یا بیش فعالی داشته باشد، تغییرات هورمونی ایجاد شده که می تواند منجر به ریزش مو شود.
در دوران بارداری، سطح هورمون ها در بدن افزایش می یابد که می تواند منجر به عوارضی از جمله ریزش مو شود. این روند طبیعی است و پس از زایمان، ریزش مو معمولاً قطع می شود.
این بیماری منجر به افزایش ترشح تستوسترون و اختلال در تعادل هورمونی می شود که یکی از علل ریزش موی هورمونی است. این بیماری با علائمی مانند کیست های تخمدانی و چربی زیاد در پوست سر همراه است و باید برای درمان ریزش مو هورمونی اقدام شود.
بسیاری از زنان در دهه های پایانی زندگی شان با مشکل ریزش مو در اثر متوقف شدن دوره پریودی رو به رو می شوند. این افزایش در سطح تستوسترون در بدن می تواند باعث ریزش موها شود.
استرس مداوم و فشارهای روانی می توانند باعث اختلال در ترشح هورمونها شده و درنهایت به ریزش مو منجر شوند. در این شرایط، انتقال خون به فولیکول های مو کاهش مییابد که منجر به سست شدن و ریزش مو می شود.
اگر تا به حال با عکس های ریزش موی هورمونی مواجه شده باشید، متوجه خواهید شد که این نوع ریزش مو الگوی ثابتی در همه افراد ندارد. با این حال، علایم عمومی آن عبارتند از:
ریزش موی هورمونی در مردان معمولاً به افزایش هورمون دی هیدروتستوسترون (DHT) برمی گردد. DHT یکی از فعال ترین فرم های تستوسترون است که به وسیله آنزیم 5-آلفا ردوکتاز به دی هیدروتستوسترون تبدیل می شود. این فرآیند در افراد مستعد، مانند افرادی که دارای ژن های وارثی هستند، به طور ناگهانی افزایش مییابد.
از جمله علائم ریزش موی هورمونی در مردان می توان به نازک شدن موها و ایجاد یک نقطه وسیع طاسی در سر اشاره کرد. در این نوع ریزش مو، موها به طور ناگهانی نازک و ضعیف می شوند و در نقاط خاصی از سر، مانند نواحی تاج سر، نقطه های طاسی به وجود می آید که موجب کمبود موی سالم در آن نقاط می شود. این علائم ممکن است به طور تدریجی پیشرفت کنند و به مرور زمان منجر به کاهش حجم موی سر و حتی کچلی شود. درمان ریزش مو هورمونی اغلب شامل استفاده از داروهایی است که به کاهش تولید DHT و کنترل اثرات منفی آن بر فولیکولهای مو کمک می کنند.
علائم ریزش موی هورمونی در زنان ممکن است به شکل های مختلفی ظاهر شود. یکی از این علائم، نازک شدن موهای قسمت بالای سر است که ممکن است باعث کاهش حجم موها شود. علاوه بر این، ممکن است خط موی پیشانی به سمت عقب حرکت کرده و شکل آن تغییر کند. این تغییر معمولاً به عنوان علامتی از ریزش موی هورمونی در نظر گرفته می شود. علاوه بر این دو علامت، زنان ممکن است به یک افزایش ناگهانی در ریزش مو مواجه شوند که ممکن است این نشانه ها را جدی گرفت.
برای پیشگیری و درمان ریزش مو هورمونی، ابتدا باید روش هایی مانند تغذیه متوازن را رعایت کنید.
در نهایت، انجام آزمایش های سلامت هورمونی زنان می تواند کمک کند تا تغییرات در سطح هورمون ها را ردیابی کنید و در صورت لزوم، به درمان ریزش مو هورمونی بپردازید. انجام این آزمایش ها می تواند به شناخت بهتر و کنترل بهتر بر روی مشکلات مرتبط با ریزش مو کمک کند.
مصرف قرص های ضد ریزش موی هورمونی می تواند یکی از راه های کنترل، پیشگیری و درمان ریزش مو هورمونی باشد. این قرص ها معمولاً شامل ترکیباتی هستند که به تعادل هورمونی در بدن کمک کرده و از افزایش هورمون دی هیدروتستوسترون (DHT)، که یکی از عوامل اصلی ریزش موی هورمونی است، جلوگیری می کنند. مصرف این قرص ها معمولاً باید تحت نظر پزشک و با توجه به شرایط فردی انجام شود.
برای درک بهتر از تأثیر و کاربرد داروهای ضد ریزش مو، در ادامه به بررسی برخی از انواع مهمترین این داروها می پردازیم. این داروها عمدتاً برای تقویت موها و جلوگیری از افزایش ریزش طراحی شده اند و با استفاده مداوم و منظم می توانند بهبودی قابل توجهی در وضعیت موها ایجاد کنند.
هورمون ها بخشی از سیستم غدد درون ریز بدن ما را تشکیل می دهند و عمدتاً سیستم های بدن را کنترل می کنند. اگرچه هورمون ها در تعادل درست بدن ما نقش مهمی دارند، اما هرگونه ناهماهنگی در آنها می تواند به بروز مشکلاتی از جمله ریزش مو منجر شود. این هورمونها شامل تستوسترون، پرولاکتین و کورتیزول هستند.
افزایش سطح هورمون پرولاکتین ممکن است به عنوان یکی از عواملی که در ریزش مو نقش دارند، شناخته شود. پرولاکتین در اصل یک هورمون است که توسط غده هیپوفیز در مغز تولید می شود و نقش مهمی در تنظیم شیردهی در زنان باردار دارد. اما افزایش غیرطبیعی آن می تواند منجر به تغییرات در سطح هورمون های جنسی شود. این موضوع معمولاً در مواقعی اتفاق می افتد که هورمون پرولاکتین به علت عواملی مانند استرس، عوارض دارویی یا تومورهای غده فوقانی، به طور غیرطبیعی افزایش یابد و سبب اختلال در سیستم هورمونی بدن شود که باید برای این درمان ریزش مو هورمونی سریعتر اقدام شود.
هورمون کورتیزول یکی از اصلی ترین هورمون هایی است که بدن در شرایط استرسی تولید می کند. این هورمون علاوه بر تبدیل پروتئین به انرژی، نقش مهمی در تنظیم وضعیت “جنگ و گریز” دارد. افزایش سطح کورتیزول در بدن به دلیل استرس مداوم می تواند باعث ایجاد التهابات در بدن شده و ضعف عضلات سالم را در پی داشته باشد. همچنین این هورمون می تواند حساسیت بیش از حد به DHT (دی هیدروتستوسترون) را افزایش دهد که در نتیجه باید به درمان ریزش مو هورمونی پرداخت. علاوه بر ریزش مو، افزایش کورتیزول در بدن ممکن است باعث ایجاد آکنه و سایر مشکلات پوستی نیز شود.
تستوسترون به عنوان یکی از مهم ترین هورمون های مردانه شناخته می شود که در تنظیم و کنترل ویژگی های جنسی مردانه و همچنین عملکرد جنسی، سلامت استخوان و رشد عضلات نقش دارد. در بدن زنان نیز، این هورمون به صورت معمول در سطوح کمی وجود دارد و برای تنظیم ویژگیهای جنسی زنانه و حفظ سلامت استخوان ها و عضلات اهمیت دارد. افزایش سطح تستوسترون می تواند ناشی از مواردی مانند عوامل ژنتیکی، استفاده از داروهای خاص یا تغییرات در سن باشد.
هنگامی که سطح تستوسترون افزایش می یابد، بدن ممکن است بیش از حد DHT تولید کند. DHT یک فرم فعال تر از تستوسترون است که می تواند به فولیکول های مو حساسیت افزایش دهد و فرایند رشد مو را تضعیف کند. این موضوع می تواند به شدت ریزش موی هورمونی را تشدید کند، بهخصوص در نواحی حساسی از سر مانند تاج سر که موجب کاهش حجم موی سر و حتی کچلی در طول زمان می شود. بنابراین، تنظیم سطح تستوسترون و کنترل تولید DHT می تواند به درمان ریزش مو هورمونی و حفظ سلامت موی سر کمک کند.
برای مشاوره و اطلاع از قیمت ها با ما در ارتباط باشید
جهت مشاهده پکیج های کلینیک ایرانیان کلیک کنید
جهت تکمیل فرم درخواست رزرو و مشاوره کلیک کنید
درمان ریزش مو هورمونی در برخی موارد قابل برگشت است، اما این امر ممکن است زمان بر و پیچیده باشد. در بسیاری از موارد، علت دقیق ریزش مو را پیدا کردن مشکل است و ممکن است نیاز به مشاوره پزشکی داشته باشد. همچنین، در صورتی که داروهایی مصرف می کنید که احتمال دارد عوارض جانبی ریزش مو داشته باشند، قطع یا تغییر آن ها توسط پزشک مربوطه توصیه می شود.
فلکه اول تهرانپارس، خیابان رشید جنوبی، تقاطع خیابان بهار، پلاک ۴۲، طبقه اول
کلینیک زیبایی ایرانیان با بیش از 24 سال تجربه درخشان مجهزترین کلینیک ایران و خاورمیانه در زمینه خدمات پوست و لیزر است. خدمات ارائه شده در کلینیک ایرانیان مطابق با استاندارهای روز جهان است و همه روزه در تلاش هستیم تا بهترین تجربه را برای همراهان خود رقم بزنیم.
© کپی رایت 1403، تمامی حقوق وب سایت برای کلینیک ایرانیان محفوظ است.
لطفا اطلاعات زیر را تکمیل کنید ، مشاوران ما در اسرع وقت با شما تماس می گیرند.