کمبود کدام ویتامین باعث لک صورت می شود؟
کمبود ویتامین A
ویتامین آ، از ویتامینهای ضروری برای تولید سلولها پوستی است. کمبود این ویتامین در بدن انسان، باعث میشود بدن نتواند سلول جدید تولید کند، در این حالت ملانین پوست هم تغییر میکند، در نتیجه پوست دچار لک و تیرگی میشود. در این مقاله به درمان لک صورت میپردازیم.
کمبود ویتامین C
پزشکان معتقدند اگر فرد دچار کمبود ویتامین C شود و این ویتامین به اندازه استاندارد در بدن فرد وجود نداشته باشد، باعث ایجاد لک پوست میشود. کمبود ویتامین سی مشکلاتی از قبیل خشکی پوست بدن و صورت، ایجاد حساسیت و خارش، لک و کک و مک روی پوست افراد میشود.
کمبود ویتامین B12
از دیگر ویتامینهایی که ممکن است باعث ایجاد مشکلات پوستی شود ویتامین B12 است. کمبود این ویتامین در بدن منجر به ایجاد حساسیت و التهاب و جوش و آکنه پوست میشود و اگر این کمبود ویتامین جبران نشود منجر به ایجاد لک و تیرگی روی پوست میشود.
انواع لک صورت
لک به هر نوع علامت، لکه، تغییر رنگ یا نقصی گفته میشود که روی پوست ظاهر شود. لکههای صورت ممکن است ناخوشایند باشد و اعتماد بنفس فرد را تحت تاثیر قرار بدهد. با آنکه بیشتر لکهای پوستی خوش خیم هستند و تهدید کننده نیستند، اما برخی از لکهها میتوانند نشانه سرطان پوست باشند. لکهای پوستی به دلایل مختلفی از قبیل بیماری، ژنتیک، عوامل محیطی و… ایجاد شوند انواع لک عبارتند از:
آکنه
آکنه یکی از شایعترین لکهای پوستی است. آکنه میتواند به صورت جوشها، دانههای سرسیاه یا سرسفید ظاهر شود. آکنه زمانی ایجاد میشود که سبوم (روغن)، باکتری یا آلودگی، فولیکولهای مو را مسدود کند. آکنه گاهی اوقات میتواند لکههای تیره، جوشهای پوستی یا جای زخم را روی پوست ایجاد کند. تغییرات هورمونی و استرس هم ممکن است با افزایش تولید سبوم، آکنه را بدتر کند.
پاپول ها
پاپول ها ضایعات پوستی کوچک با انواع مختلف هستند. آنها معمولاً حدود 1 سانتی متر قطر دارند. رنگ آنها می تواند از صورتی تا قهوهای متغیر باشد. گاهی اوقات به جوشها پاپول نیز گفته می شود. پاپولها میتوانند به صورت جداگانه یا خوشهای ایجاد شوند. آبله مرغان، اگزما، درماتیت، پسوریازیس و زونا نیز ممکن است باعث ایجاد پاپول شوند.
جوش ندول
ندولها مجموعهای از بافتهای برجسته روی پوست هستند. آنها سطح سخت و زبری دارند، معمولاً 1 تا 2 سانتی متر قطر دارند. ندولها میتوانند در هر سطحی از پوست ایجاد شوند. رنگ آنها میتواند از رنگ گوشتی تا قرمز متفاوت باشد. زگیلها نمونهای از ندولها هستند.
لکه های پیری (لکه های کبدی)
این لکههای کوچک و تیره میتوانند در هر ناحیهای از بدن که در معرض نور خورشید قرار گرفتهاند ایجاد شوند. آنها بیشتر در افراد بالای 50 سال شایع هستند، اما میتوانند در افراد جوانتر نیز رخ دهند. لکههای پیری نوعی هیپرپیگمانتاسیون هستند.
پوسچول
پوسچولها برآمدگیهای پر از مایع یا چرکی هستند. جوشهای سرسفید و تاولهای آبله مرغان از انواع جوش ها هستند. سایر شرایطی که ممکن است باعث ایجاد پوسچول شود شامل گال و روزاسه است که یک بیماری شایع پوستی است که با تاولها و رگهای خونی قابل مشاهده مشخص میشود.
موهای زیر پوستی
تکنیک های رفع موهای زائد، مانند موچین، اپیلاسیون یا اصلاح، گاهی اوقات می تواند منجر به رشد موهای زائد شود. اینها موهایی هستند که دوباره به داخل پوست رشد میکنند و به دام می افتند. این میتواند باعث ایجاد یک برآمدگی قرمز شود. افرادی که موهای مجعد دارند ممکن است نسبت به افرادی که موهای صاف دارند بیشتر مستعد ابتلا به موهای زیر پوستی باشند. موهای رشد کرده همچنین می توانند به کیست های مویی بزرگ و پر از مایع تبدیل شوند. از نظر ظاهری می توانند قرمز، زرد یا سفید باشند. آنها ممکن است هنگام لمس ناراحت کننده یا دردناک باشند.
خالهای مادرزادی
خالهای مادرزادی معمولاً در بدو تولد یا اندکی پس از آن رخ میدهند. آنها میتوانند از نظر ظاهر، اندازه، شکل و رنگ متفاوت باشند. خالها و لکههای ماه گرفتگی انواعی از خال های مادرزادی هستند که معمولاً تا آخر عمر باقی میمانند. انواع دیگر، مانند همانژیوم به مرور زمان محو میشوند.
ملاسما
ملاسما در دوران بارداری بسیار شایع است. این یک بیماری پوستی است که با لکههای قهوهای مشخص میشود. این لکها میتواند با قرار گرفتن در معرض نور خورشید و تغییرات هورمونی ایجاد شود.
لکههای سرطانی
انواع مختلفی از سرطان پوست وجود دارد، از جمله:کارسینوم سلول بازال، سرطان سلول سنگفرشی، ملانوم بدخیم
لکهای سرطانی میتوانند از نظر ظاهر و رنگ متفاوت باشند. برخی از انواع لکهای سرطان پوست مانند خالهای تیره با حاشیه های نامنظم به نظر میرسند. برخی دیگر شبیه دلمههای زرد یا برآمدگیهای قرمز برجسته هستند. فقط پزشک میتواند به درستی تشخیص بدهد که آیا یک لک سرطان پوست است یا خیر.
لک ناشی از جای زخم
زمانی که لایه درم آسیب می بیند، جای زخم روی پوست ایجاد می شود. درم لایه عمیق پوست است که در آن رگ های خونی کوچک (مویرگ ها)، غدد عرق، فولیکول های مو و انتهای عصبی قرار دارند. هر چیزی که باعث باز شدن پوست شود می تواند منجر به زخم شود، مانند زخم یا جوش های پوستی.
لک ناشی از تبخال
ویروس هرپس سیمپلکس نوع 1 (HSV-1) باعث تبخال می شود. آنها تاولهای پر از مایع هستند که روی یا نزدیک دهان یافت می شوند. آنها ممکن است خارش یا احساس سوزن سوزن شدن ایجاد کنند. هنگامی که تاول ها باز می شوند و تخلیه می شوند، یک دلمه قرمز یا زرد ایجاد میشود تا زمانی که بهبود یابد.
هایپرپیگمانتاسیون
تولید بیش از حد ملانین میتواند باعث ایجاد رنگ ناهموار پوست یا لکههای تیره شود. علل هایپرپیگمانتاسیون عبارتند از:قرارگیری در معرض نور خورشید، اسکار آکنه، تغییرات هورمونی، مانند دوران بارداری
ژنتیک
آکنه ممکن است یک پیوند ژنتیکی داشته باشد. برخی از شرایط ارثی نیز می توانند باعث ایجاد لکه شوند. این شامل: بیماری داریر،گانگلیوزیدوز GM1 نوع 3 بزرگسالان، بیماری
روش های درمان لک صورت
اصلیترین روشهای درمان لک صورت، عبارتند از:
لیزر درمانی
لایهبرداری شیمیایی
میکرودرم آبریژن
پیشگیری از لک صورت
استفاده روزانه و حتی در روزهای ابری از ضد آفتاب هایی با SPF مناسب
استفاده از کلاه های لبه پهن و عینک آفتابی جهت محافظت بیشتر از پوست
میکرونیدلینگ برای لک صورت
میکرونیدلینگ یک درمان پزشکی رایج برای از بین بردن لک های صورت است. میکرونیدلینگیک روش غیر تهاجمی و بیخطر و ایمن برای درمان لک صورت است. این روش با تحریک بدن به ساخت کلاژن لک صورت را از بین میبرد. به همین دلیل است که به آن “درمان تحریک کلاژن” نیز میگویند.
همانطور که از نام آن پیداست، در میکرونیدلینگ به وسیله از سوزنهای ظریفی روی پوست شما، سوراخهای ریزی ایجاد میکنند، بدن شما هنگام ترمیم سوراخهای ایجاد شده، مقدار زیادی کلاژن تولید میکند. تولید کلاژن باعث میشود، رنگ و بافت پوست یکنواختتر شده و لکهای پوستی از بین برود. میکرونیدیلینگ دارای عوارض جانبی خفیفی است. این عوارض معمولا شامل قرمزی و التهاب و تورم است که طی چند روز یا یک هفته اول بعد از درمان کاملا از بین میرود.
یک جلسه میکرونیدلینگ حدودا 15 الی 30 دقیقه طول میکشد. مهارت پزشک متخصص در انجام میکرونیدیلینگ بسیار مهم است سعی کنید حتما به یک مرکز درمانی معتبر مراجعه کنید. زیرا اگر به صورت حرفهای و با حساسیت و دقت انجام نشود ممکن است به صورت تصادفی باعث پخش زگیل و تبخال و سایر ویروسها و ایجاد عفوت حاد در سراسر پوست ناحیه درمان شود. اگر آسیب پوستی در میکرو نیدیلینگ شدید باشد، با عث ایجاد اسکار و تغییر رنگ و بافت پوست هم میشود.
ممکن است برای رسیدن به نتایج دلخواه به بیش از یک جلسه درمانی نیاز داشته باشید. به عنوان مثال، اگر متخصص پوست شما اسکار آکنه را درمان میکند، ممکن است به 3 تا 5 درمان نیاز داشته باشید که هر 2 الی 4 هفته یکبار انجام میشود. مطالعات نشان دادهاند که این روش درمانی میتواند لک ناشی از آکنه را 50 الی 70 درصد محو کند .نتایج به تدریج ظاهر میشوند معمولا نتایج اولیه را میتوانید ظرف چند هفته اول بعد از مشاهده کنید، اما نتایج نهایی بعد از گذشت چندین ماه خود را نشان میدهد. برای ماندگاری و بهبود نتایج حاصل از میکرونیدیلینگ بهتر است بعد از جلسات درمانی، حتما از ضدآفتاب استفاده کنید، از کشیدن سیگار خودداری کنید و سالی یک بار یک جلسه میکرونیدلینگ نگهدارنده انجام دهید.
درمان لک صورت با لیزر
به دلیل سهولت و اثربخشی، درمان های مبتنی بر لیزر درمانی به طور فزاینده ای محبوب می شوند، به طوری که سالانه بیش از 4 میلیون روش مبتنی بر لیزر تنها در ایالات متحده انجام می شود. لیزرهای پالسی پر انرژی می توانند به طور ایمن و موثر بسیاری از لکههای قهوه ای و قرمز ناخواسته روی پوست شما را از بین ببرند، از جمله لکههای کبدی، لکههای پیری، لکههای ناشی از نور خورشید، مویرگهای شکسته روی پوست، خالهای مادرزادی و آنژیوم (لکه های قرمز). لیزر درمانی باعث میشود پوست یکدستتری داشته باشید.
درمان با لیزر معمولاً 15 دقیقه الی یک ساعت طول میکشد که بستگی به اندازه، رنگ و عمق لکه و همچنین تعداد لکههایی دارد که باید درمان شوند. اکثر درمانها نیازی به بیحسی ندارند و همه به صورت سرپایی انجام می شوند. لکه های قرمز معمولاً در یک تا دو جلسه قابل درمان هستند. لکهای قهوهای ممکن است نیاز به دو الی سه جلسه درمان داشته باشند. مویرگهای شکسته یا اسکارهای قرمز رنگ ممکن است به چندین جلسه درمان نیاز داشته باشند.
هنگام از بین بردن لکه های قرمز، پوست اغلب به مدت 7 الی 10 روز پس از درمان قرمز یا کبود میشود و ممکن است برای چند ساعت مانند آفتاب سوختگی دچار سوزش شود. از بین بردن لکههای قهوهای باعث ساییدگی میشود و همچنین به طور موقت پوست را قرمز میکند. این عوارض معمولا در جند روز اول بعداز درمان از بین میروند. پس از هر جلسه درمانی، میتوانید فوراً فعالیتهای عادی خود را از سر بگیرید، اگرچه باید ناحیه تحت درمان را حداقل به مدت 6 هفته یا تا زمانی که پزشکتان توصیه میکند از نور خورشید دور نگه دارید. پس از بهبود، ناحیه تحت درمان هر زمان که در معرض نور خورشید قرار گرفت، باید آن را با ضد آفتاب با SPF 30 یا بالاتر محافظت کنید.
عوارض جانبی ممکن است شامل هیپوپیگمانتاسیون (روشن شدن پوست درمان شده) یا هایپرپیگمانتاسیون (تیره شدن پوست درمان شده) باشد. درمان با لیزر مانع از ایجاد لکه های جدید نمی شود. پزشک در طول مشاوره با شما در مورد تمام خطرات و مزایای درمان صحبت خواهد کرد.
لیزر درمانی لکه های تیره از لیزر نور شدید پالس (IPL) استفاده می کند. سر لیزر (به اندازه یک تمبر پستی) نوری را ساطع می کند که توسط سلولهای تیره پوست جذب می شود. هر چه سلول پوست تیرهتر باشد، انرژی بیشتری جذب میکند و آن سلول خاص را از بین میبرد. سپس سلول های مرده پوست به بالای پوست شما حرکت کرده و پوسته پوسته میشوند. هنگامی که پوسته پوسته میشوند، فقط لکههای تیره را از بین میبرد.
سلول های پوست اطراف آسیبی نمی بینند، چون رنگدانه تیره ندارند، انرژی لیزر را جذب نمیکنند .لیزر درمانی برای از بین بردن لک انواع پوستهای روشن عالی است.
روتین پوستی برای درمان لک پوستی
روتین رفع لک در روز
- مرحله 1. صورت خود را بشویید برای پوست های چرب از پاک کننده های مبتنی بر ژل و برای پوست های معمولی تا خشک از پاک کننده های مبتنی بر کرم استفاده کنید. صورت خود را با آب گرم بشویید.
- مرحله 2. پوست خود را مرطوب کنید پوست خود را با فرمولی مناسب برای نوع پوست خود آبرسانی کنید. برای پوست های چرب، از محصولات بدون روغن یا ژل حاوی مرطوب کننده هایی مانند گلیسیرین و اسید هیالورونیک استفاده کنید.
- مرحله 3. از کرم ضد آفتاب استفاده کنید از ضد آفتاب غیر کومدون زا به طور روزانه، حتی در طول زمستان استفاده کنید. اگر در خارج از منزل هستید، هر دو ساعت یکبار تجدید کنید. کرم ضد آفتاب شما باید دارای SPF 50 باشد تا در برابر اشعههای UVA و UVB و نور آبی محافظت کند.
روتین مراقبت از پوست لک دار در شب
- مرحله 1. آرایش خود را پاک کرده و صورت خود را بشویید از یک پاک کننده آرایش ملایم برای پاک کردن تمام آثار آرایش استفاده کنید،
- مرحله 2 .سپس صورت خود را با یک پاک کننده ملایم که حاوی بنزوئیل پراکسید یا لایه برداراست.
- مرحله 3. از یک محصول ضد لک استفاده کنید لوسیونهای حاوی ویتامین سی در درمان لک بسیار موثر هستند.
- مرحله 4. از یک مرطوب کننده استفاده کنید. درمان های ضدلک زمانی که روی پوست کمی مرطوب استفاده شود موثرتر است.